
CO JE TO CASCARA?
Cascara jsou sušené slupky kávových třešní. Neboli to, co zbyde, když se vyloupne zrno. Pochází z kávovníku, ale chutná spíše jako čaj. Takový kofeinový unikát.
Historicky byla cascara běžně využívána v kávoprodukujících oblastech, jako je Jemen a Etiopie, kde se připravovala tradiční infuze nazývaná qishr nebo hashara, často kořeněná zázvorem, skořicí či karamelem . Moderní komerční rozmach vzešel od salvadorského farmáře Aidy Batlle, která kolem roku 2005 objevila možnost prodávat čaj ze slupky kávových třešní. Do Evropy se cascara dostávala zejména skrze kávové specialty kanály, ale ještě nebyla legálně obchodovatelná jako potravina.
Evropská unie definuje cascara jako tzv. nové potraviny: jde o potravinu, která nebyla významně konzumována v EU před rokem 1997. To přimělo úřady zakázat prodej tohoto produktu na území EU. Postupem času Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal technickou zprávu (2021), která otevřela cestu ke schválení cascary jako tradiční potraviny z třetích zemí. Formální autorizace poté proběhla dne 4. února 2022 pomocí nařízení – to cascara umožnilo uvádět na trh jako dried pulp nebo infuzi a používat ji v čajích či ochucených nápojích.
JAK CASCARA CHUTNÁ A POMÁHÁ?
Chuť cascary je velmi individuální. Stejně jako u kávy totiž záleží na odrůdě kávových třešní a oblasti, kde byly vypěstovány.
Ta naše pochází Kostariky, z farmy Diega Guardíi Hacienda Sonora, která leží na úpatí sopky Poás v nadmořské výšce 1 200 - 1 300 m. n m. Kávové třešně odrůd Catuai, Caturra, Marsellesa, Sarchimor a SL28 byly zpracovány naturální metodou, sušeny na "raised beds", neboli vyvýšených postelích, a po 2 měsících uskladnění ukončily svou cestu v suchém mlýně, kde se kávová zrnka oddělila od slupek. V chuti této cascary poznáte brusinky, švestky a sušená jablka.
Cascara je nejen zajímavá svou chutí a původem, ale také svým nutričním složením. Vyniká vysokým obsahem antioxidantů, především polyfenolů a fenolových kyselin, které pomáhají neutralizovat volné radikály a tím snižují oxidační stres v těle. Tento účinek může chránit buňky před poškozením a být spojen s nižším rizikem vzniku některých chronických onemocnění. Kromě toho studie potvrdily, že cascara obsahuje cenné minerály, jako je draslík, vápník, hořčík, sodík a železo, což přispívá k její výživové hodnotě.
Zajímavé jsou také výsledky menší klinické studie, která zaznamenala zvýšení hladiny BDNF (brain-derived neurotrophic factor) – proteinu důležitého pro zdraví a regeneraci mozkových buněk – po konzumaci extraktu z kávové třešně. Tento efekt je pravděpodobně spojen s vysokým obsahem polyfenolů. Přestože jsou tato zjištění slibná, vyžadují potvrzení v rozsáhlejších výzkumech.
Cascara je navíc zdrojem prebiotických vláken, která podporují růst prospěšných střevních bakterií a tím přispívají k lepšímu trávení.


A JAK SI CASCARU PŘIPRAVIT?
ČAJ Z CASCARY
- Do nádoby se sítkem (ideálně french press) nasypte 20-25g (4-5 pol. lžic) cascary a zalijte ji 0,5 l horké vody,
- nechte louhovat 10-15 minut,
- přes sítko přelejte do šálků a
- vychutnávejte!
LEDOVÁ CASCARA
- Do nádoby se sítkem (ideálně french press) nasypte 20-25g (4-5 pol. lžic) cascary a zalijte ji 0,5 l studené vody,
- nechte louhovat po dobu 24 hodin,
- přes sítko přelejte do sklenic (můžete i s ledem) a
- vychutnávejte!
Určitě se ale nebojte experimentovat, cascara se chová podobně jako káva a při každém způsobu přípravy vás překvapí novými chuťovými nuancemi. A to nás baví!