JAK SI DOMA PŘIPRAVIT SKVĚLOU KÁVU I BEZ KÁVOVARU: FRENCH PRESS

Tipy, jak si doma připravit skvělou kávu i bez kávovaru: french press

Naučte se doma připravovat královsky dobrou kávu z french pressu

 

Nemáte doma kávovar? Nevadí! Skvělou kávu si doma (a dokonce i na cestách) můžete připravit i bez něj. Máme pro vás tipy na alternativní přípravy kávy, které zvládne úplně každý a které vám navíc nezaberou víc než pár minut! Dnes se zaměříme na french press – krále jednoduchosti. Jediné, bez čeho se neobejdete, je kvalitní a čerstvá káva. Kávu, která bude chutnat stejně dobře jako z kavárny, totiž vykouzlíte jen s těmi nejlepšími zrnky.

Jak si připravit kávu ve french pressu?

 

Proč je french press dobrá volba:

 

- je to jeden z nejlevnějších nástrojů na přípravu filtrované kávy

- příprava kávy ve french pressu patří k těm nejjednodušším

- káva z french pressu má intenzivní, silnou a hutnou chuť 

- chuť si také můžete vyladit podle svých preferencí stupněm namletí a poměrem káva/voda

 

Jak si připravit ve french pressu tu nejlepší kávu:

 

Tento vyladěný návod máme přímo od našeho headbaristy Václava Čermáka, takže se můžete těšit na opravdu skvělý kávový zážitek

 

Na dva šálky budete potřebovat 24 g nahrubo namleté kávy.

 

1. Kávu nasypte do konvičky a zalijte 400 ml vody, která prošla varem a trochu zchladla
(na cca 90 °C, tedy asi 0,5 - 1 minutu).

2. Přikryjte a nechte extrahovat 3-4 minuty.

3. Lžící prolomte kávovou krustu, která se utvořila na povrchu – kávu tedy trochu promíchejte – na hladině zůstane pěna, tu lžící odeberte.

4. Ještě chvíli nechte zbylé částečky kávy klesat dolů a pomalu stlačte filtr, ale ne až úplně dolů.

5. Kávu opatrně nalijte do šálku (pozor, abyste s ní během nalévání moc nevířili).

6. A je to! Můžete vychutnávat.

Tipy, jak si doma připravit skvělou kávu i bez kávovaru: french press
Tipy, jak si doma připravit skvělou kávu i bez kávovaru: french press

A jaká káva je na french press nejlepší?

 

Obecně jsou na všechny filtrované přípravy kávy vhodnější spíše lehčí, světleji pražené kávy, u kterých vynikne jejich šťavnaté a ovocné tělo. A to platí i v případě french pressu. Záleží ale také na vašem vkusu a na tom, jaký chuťový profil preferujete. S naším postupem z french pressu vykouzlíte skvělou kávu, ať už jste milovníky čokoládových a oříškových chutí, nebo spíše těch ovocných a květinových