ETHIOPIA SHIFARAW BERAKO

Ethiopia Shifaraw Berako

Káva a dezert v jednom: Ethiopia Shifaraw Berako


Káva z Etiopie nezklame snad nikdy. Ovšem tahle novinka… tak ta je opravdu mimořádně vydařená! A svědčí o tom i fakt, že se v e-shopu ani v regálech našich coffee pointů nestihla ještě ani pořádně ohřát, a už byla mezi novými kávami jasně nejoblíbenější. Tak si pojďte přečíst, jaká byla cesta téhle sladké a ovocné kávy s chutí lipo bonbónů, borůvkového jamu a mandarinek až k nám.

Popis kávy a zpracování


Tato káva dostala své jméno po majiteli farmy Shifarawu Berakovi, jehož plantáže se nacházejí v regionu Yirgacheffe na jihozápadě země. Mix odrůd JARC (odrůdy vyšlechtěné Výzkumným agrikulturním centrem Jimma, které mají zvýšenou odolnost vůči chorobám a škůdcům) a několika dalších původních etiopských odrůd (tzv. heirloom) se pěstuje ve výšce 2 150 m. n m. a sklizeň tady probíhá na níže položených plantážích od října do prosince a ve vyšších polohách od listopadu do ledna.  

Kávové třešně se sbírají ručně a pečlivě se třídí. Káva se zpracovává tzv. naturální neboli suchou metodou, kdy se celé kávové třešně suší na “raised beds”, tedy “vyvýšených postelích”. Sušení trvá přibližně 2 až 4 týdny a teprve poté se kávové třešně zbavují dužiny a následně i pergamenu.

Ethiopia Shifaraw Berako
Ethiopia Shifaraw Berako

Co o kávě říká náš headbarista a pražič Vašek?


"Ačkoliv je Etiopie Shifaraw Berako naturálně zpracovanou kávou (o čemž svědčí její vysoká sladkost), je velmi lehká a svěží. Z tohoto důvodu jsem ji zvolil jako hlavní kávu pro přípravu našeho coldbrew. Intenzivnější macerací jí přivádím k přezrálým citrusům až k sladkosti nugátu. Pokud jí však necháte překapat na led, dostane vás její svěžest, intenzivní vůně a chuť lipo bonbónů."


Káva v Etiopii

Káva má v Etiopii dlouholetou tradici, první zmínky o kávě v této africké zemi pochází už z 9. století. A jsou to vlastně první zmínky o kávě vůbec. Kávovník, rostlina coffea arabica, totiž pochází právě z Etiopie, konkrétně z oblasti Kaffa, z čehož je odvozen také její název - káva. 

V současnosti Etiopie vyprodukuje přes 400 tisíc tun kávy ročně, což z ní činí největšího producenta arabiky mezi africkými státy a třetího největšího producenta na světě (hned po Brazílii a Kolumbii). Dalo by se říct, že káva z Etiopie je “miláčkem” mezi výběrovými kávami, a to hlavně díky neuvěřitelné rozmanitosti chutí a výjimečné kvalitě. Tu zaručuje fakt, že většina producentů kávy v Etiopii jsou drobní zemědělci, kteří pěstují kávu tradičními metodami, tedy bez použití chemických hnojiv a pesticidů, a zpracovávají ji téměř výhradně pomocí ručních systémů.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení