BURUNDI GAKENKE

Burundi Gakenke

Do srdce Afriky: Burundi Gakenke


Burundi Gakenke je novinka, která se chlubí parádním cuppingovým skóre 85,75 bodů a atraktivním chuťovým profilem, v kterém rozpoznáte tmavé hrozno, mléčnou čokoládu a limetu. Zajímá vás, jak se taková káva v Burundi, zemi v samotném srdci Afriky, rodí, a v čem je tajemství její kvality? Tak pojďte číst! 

Popis kávy a zpracování


Zrna této kávy jsme získali z farmy Gakenke Washing Station, která se nachází na severu země v provincii Kayanza, v subregionu Gatara. Kávu odrůdy Red Bourbon zde pěstuje 2 667 malých farmářů, jejichž plantáže se nachází ve výšce 1 500 - 1 800 m. n m., a kteří svou kávu prodávají přímo do Gakenke Washing Station. Sklizeň probíhá od března do července.

Kávové třešně se sbírají ručně a pečlivě se třídí. Káva se zpracovává tzv. naturální neboli suchou metodou, takže po vytřídění káva putuje přímo na sušící stoly. Sušení trvá přibližně 3 až 4 týdny a i během něj se třešně dál ručně třídí. Suché kávové třešně se poté zbavují dužiny a následně i pergamenu. V této fázi se zrna kontrolují pod UV světlem – zrnka, která se rozsvítí, jsou vadná a musí se ze sklizně odstranit. 

Burundi Gakenke
Burundi Gakenke

Co o kávě říká náš pražič Palo? 


"Je to káva ze srdce Afriky, a stejně tak i my do ní při pražení vkládáme naše srdce. Pražíme ji tak, abychom znásobili její sladký a ovocitý potenciál. Má mléčné tělo s dochutěmi jablka a hroznů a i vzhledem k naturálnímu zpracování k ní v pražícím bubnu přistupujeme „jemněji“."


Káva v Burundi

Pěstování kávy v Burundi začalo ve třicátých letech 20. století, kávovníky typu Arabica sem přivezli Belgičané. A kávovníkům se zde daří. Stejně jako “u sousedů” ve Rwandě, i tady jsou totiž pro pěstování kávy vynikající podmínky: dobrý reliéf tvořený vulkanickou půdou, bohatou na živiny, vysoké nadmořské výšky a velmi příznivé klima s dostatečným úhrnem srážek. 

Dnes zde kávu pěstují především drobní farmáři a co se týče podílu na světovém trhu s kávou, není Burundi nijak významným hráčem. Místní pěstitelé však jasně dokazují, že dokáží vyprodukovat velmi kvalitní výběrovou kávu, která je příjemným zpestřením našeho obvyklého kávového repertoáru.

Burundské odrůdy zkrátka prokazují velký potenciál, což by pro zemi, kterou stále trápí chudoba a nezaměstnanost, mohla být do budoucna velmi dobrá příležitost.