PAPUA-NOVÁ GUINEA A TAIRORA

Papua-Nová Guinea Tairora

Unikátní chuť Papuy-Nové Guiney: A Tairora


Káva z Papuy-Nové Guiney se v naší nabídce neobjevuje často, a o to více jsme si dali záležet na tom, abychom pro vás vybrali něco, co vám tuto zemi z oblasti Melanésie představí v tom nejlepším světle. Chcete se o téhle novince s chutí kurkumy, nugátu a jehličí dozvědět víc? Tak čtěte dál!  

Popis kávy a zpracování


Zrna této kávy pochází z farmy Colbran CoffeeLands a několika okolních farem na východě Papuy-Nové Guiney, z regionu Eastern Highlands, subregionů Baroida, Aiyura a Kainantu. Plantáže s odrůdami arusha, bourbon, mundo novo a typica jsou položené ve výšce 1 700 - 1 850 m. n m. a hlavní sklizeň kávových třešní tady probíhá od května do září.

Třešně se sbírají ručně a farmáři je prodávají do sběrného místa, kde se třídí a kontrolují z hlediska kvality. Po roztřídění se zrna zbavují slupky a nechávají se zhruba 36 hodin nasucho fermentovat. Poté se káva promývá a suší na plachtách

Písmenko A před názvem kávy znamená, že se jedná o ta nejkvalitnější zrna, jaká byla v Papuy-Nové Guiney vypěstována. Můžete se tedy spolehnout na to, že šálek této kávy bude vyvážený, jednotný a čistý, bude mít výrazné tělo a aciditu i bohatou vůni a aroma.

Papua-Nová Guinea Tairora
Papua-Nová Guinea Tairora

Co o kávě říká náš headbarista a pražič Vašek?


"Papua-Nová Guinea je kávou, kterou jsem snad prvně ani objednávat nechtěl. Vzorky, které k nám dorazily, byly totiž velmi nevšední. Už po pár zkušebních praženích však bylo jasné, že se jedná o unikátní kávu. Na filtru mě vždycky zavede do svěžího jehličnatého lesa s překvapivou vůní kari a sladkostí nugátu. Na espressu mě potěší její lehkost, střední sladkost a decentní, ale velmi příjemná kyselinka." 

Káva v Papuy-Nové Guiney


Pro Papuu-Novou Guineu je káva (hned po palmovém oleji) druhá nejdůležitější vývozní komodita, přičemž většina plantáží patří malým a středním farmářům. Pěstování, zpracování a vývoz zde živí přibližně 2,5 milionu lidí.

Káva pro vývoz se na území Papuy-Nové Guiney začala pěstovat ve 20. letech minulého století. Na scéně s výběrovou kávou je však tato exotická země stále relativním nováčkem. V 80. letech se zde totiž plantáže koloniálního typu začaly rozdělovat do malých soukromých farem, tzv. lotů, a poklesla vládní podpora. To všechno, společně se špatnou infrastrukturou v zemi, malým zemědělcům v odlehlých lokalitách přechod k výběrové kávě značně znesnadnilo. V posledních letech se však místní kávě blýská na lepší časy. Země pracuje na inovativních řešeních, která snad povedou k ještě lepší kvalitě kávy a lepšímu živobytí pro místní farmáře.