PAPUA-NOVÁ GUINEA A TAIRORA

Papua-Nová Guinea Tairora

Unikátní chuť Papuy-Nové Guiney: A Tairora


Káva z Papuy-Nové Guiney se v naší nabídce neobjevuje často, a o to více jsme si dali záležet na tom, abychom pro vás vybrali něco, co vám tuto zemi z oblasti Melanésie představí v tom nejlepším světle. Chcete se o téhle novince s chutí kurkumy, nugátu a jehličí dozvědět víc? Tak čtěte dál!  

Popis kávy a zpracování


Zrna této kávy pochází z farmy Colbran CoffeeLands a několika okolních farem na východě Papuy-Nové Guiney, z regionu Eastern Highlands, subregionů Baroida, Aiyura a Kainantu. Plantáže s odrůdami arusha, bourbon, mundo novo a typica jsou položené ve výšce 1 700 - 1 850 m. n m. a hlavní sklizeň kávových třešní tady probíhá od května do září.

Třešně se sbírají ručně a farmáři je prodávají do sběrného místa, kde se třídí a kontrolují z hlediska kvality. Po roztřídění se zrna zbavují slupky a nechávají se zhruba 36 hodin nasucho fermentovat. Poté se káva promývá a suší na plachtách

Písmenko A před názvem kávy znamená, že se jedná o ta nejkvalitnější zrna, jaká byla v Papuy-Nové Guiney vypěstována. Můžete se tedy spolehnout na to, že šálek této kávy bude vyvážený, jednotný a čistý, bude mít výrazné tělo a aciditu i bohatou vůni a aroma.

Papua-Nová Guinea Tairora
Papua-Nová Guinea Tairora

Co o kávě říká náš headbarista a pražič Vašek?


"Papua-Nová Guinea je kávou, kterou jsem snad prvně ani objednávat nechtěl. Vzorky, které k nám dorazily, byly totiž velmi nevšední. Už po pár zkušebních praženích však bylo jasné, že se jedná o unikátní kávu. Na filtru mě vždycky zavede do svěžího jehličnatého lesa s překvapivou vůní kari a sladkostí nugátu. Na espressu mě potěší její lehkost, střední sladkost a decentní, ale velmi příjemná kyselinka." 

Káva v Papuy-Nové Guiney


Pro Papuu-Novou Guineu je káva (hned po palmovém oleji) druhá nejdůležitější vývozní komodita, přičemž většina plantáží patří malým a středním farmářům. Pěstování, zpracování a vývoz zde živí přibližně 2,5 milionu lidí.

Káva pro vývoz se na území Papuy-Nové Guiney začala pěstovat ve 20. letech minulého století. Na scéně s výběrovou kávou je však tato exotická země stále relativním nováčkem. V 80. letech se zde totiž plantáže koloniálního typu začaly rozdělovat do malých soukromých farem, tzv. lotů, a poklesla vládní podpora. To všechno, společně se špatnou infrastrukturou v zemi, malým zemědělcům v odlehlých lokalitách přechod k výběrové kávě značně znesnadnilo. V posledních letech se však místní kávě blýská na lepší časy. Země pracuje na inovativních řešeních, která snad povedou k ještě lepší kvalitě kávy a lepšímu živobytí pro místní farmáře.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení