COLOMBIA MOTMOT: PŘÍBĚH KÁVY A PŘÁTELSTVÍ

Už dlouho jsme věděli, že chceme pro MOTMOT vybrat novou kávu tak, jako jsme ji na začátku našeho příběhu vybrali v Nikaragui. A tak když jsme na podzim 2019 vyrazili na další expedici do tropických krajin, naše cesta vedla do Kolumbie. Tam jsme se spojili s Mauriciem Osorio, majitelem farmy Finca San José.

 

 

COLOMBIA MOTMOT: PŘÍBĚH KÁVY A PŘÁTELSTVÍ

„Prošli jsme několik různých farem, ale Finca San José nám prostě padla do oka, stejně jako Mauricio a celá jeho rodina. Zůstali jsme u nich po nějakou dobu a měli možnost sledovat jejich zvyky a kulturu, moc se nám tam líbilo,“ řekl Peter Haninec.

Náš pobyt na Finca san José vyvrcholil tím, že jsme na plantáži zasadili kávovník se jménem MOTMOT na znamení přátelství a spolupráce s Mauriciem. A také tím, že jsme s Mauriciem uzavřeli dohodu: od této chvíle se veškerá káva z plantáže San José zpracována metodou Yellow Honey bude v Evropě prodávat jako Colombia MOTMOT.

 

Pořád jsme ale neměli vyhráno, chyběla nám káva pro naši pražírnu. „Mauriciovy kávy byly skvělé, bylo těžké si vybrat. Testovali jsme v centrále Café Selecto v městě Manizales, hlavním městě oblasti Caldas. Ochutnali jsme asi 12 vzorků. Nakonec jsme se rozhodli několik našich vzorků-favoritů dovézt do Česka, aby ji mohl ochutnat i tým MOTMOT, a abychom novou kávu mohli vybrat společně,“ říká Peter. Vítězem se stala právě Yellow Honey. COLOMBIA MOTMOT: PŘÍBĚH KÁVY A PŘÁTELSTVÍ

COLOMBIA MOTMOT: PŘÍBĚH KÁVY A PŘÁTELSTVÍ

COLOMBIA SAN JOSÉ

Skvěle se hodí na espresso i na filtrované způsoby přípravy, kde nabídne specifickou sladkost, květinové aroma a jemnou aciditu citrusového ovoce. Zpracována metodou Yellow honey.
COLOMBIA MOTMOT: PŘÍBĚH KÁVY A PŘÁTELSTVÍ

COLOMBIA ALICORADO

Káva zpracována nevšední, experimentální metodou. Kávová zrna jsou po dobu 14 dnů uložena v sudu po typickém likéru Aguardiente, ze kterého získávají sladkou chuť rumových pralinek. Alicorado se perfektně hodí na espresso a filtrované přípravy.

Farma San José byla založena v roce 1934 přistěhovalci z oblasti Antioquia ze severu země. Ti se usadili v městečku Santa Rosa de Cabal v regionu Risaralda v podhůří And, a právě tam pan Gilberto a paní Fabiola koupili malý kousek země. Díky svému obchodnímu talentu, možná zděděném po svých předcích z Antioquia, během let rozšířili svou plantáž o okolní farmy jejich odkoupením, a tak vznikla dnešní Finca San José.

Oblast Risaralda, ve které San José leží, patří spolu s oblastmi Caldas a Quindío do tak zvané „kávové osy“ (eje cafetero). Pěstování a sběr kávy jsou ve všech 14 municipalitách regionu hlavním zdrojem obživy.

COLOMBIA MOTMOT: PŘÍBĚH KÁVY A PŘÁTELSTVÍ

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení