BEZKOFEINOVÁ KÁVA TUMBAGA: KOLUMBIJSKÝ KLENOT

Kolumbie produkuje a vyváží kávu proslulou svým plným tělem, čistou kyselostí a bohatou dochutí od počátku 19. století. Různé podnební a geografické podmínky napříč celou zemí v kávách vytváří jedinečné chutě. Taktéž to znamená, že doby sklizně jsou různé: Kolumbie produkuje čerstvé zrno téměř po celý rok.

produktovka_Tumbaga-10

POPIS KÁVY A ZPRACOVÁNÍ

Proces dekofeinizace je relativně jednoduchý. Kávová zrna se zvlhčí vodou, poté se promyjí přírodní sloučeninou z melasy, která na sebe naváže kofein a ze zrn jej vyplaví. Přitom ale nezbavuje zrno chuti a vůní, v kávě zanechává většinu aromatických látek. Po dosažení požadované hladiny kofeinu se zbytky sloučeniny ze zrnek odstraní napařováním.

S vědomím, že proces dekofeinizace zvyšuje sladkost a kyselost, se pro výrobu této kávy hledá zrno s plným tělem, vysokou sladkostí a nízkou kyselostí. Takto vznikne sladký, vyvážený šálek kávy, který je v kategorii bezkofeinových káv pravděpodobně tím nejlepším na trhu. I proto jsme při ochutnávání téměř nepoznali, že jde o kávu bezkofeinovou. Co jsme však poznali, byla chuť lékořice, lískových ořechů a zeleného jablka.

POKLAD JMÉNEM TUMBAGA

Tato káva je pojmenována po slitině zlata, mědi a stříbra, která se v Kolumbii používala k výrobě malých, často náboženských předmětů. Slitina symbolicky spojila dvě protichůdné energie slunce (zlato) a měsíc (stříbro) a vytvořila rovnováhu mezi protiklady, podobně jako tato káva. Ta nabije energií, aniž by narušovala noční spánek :).

BEZKOFEINOVÁ KÁVA TUMBAGA: KOLUMBIJSKÝ KLENOT

PĚSTOVÁNÍ KÁVY V KOLUMBII

 

Rostoucí zaměření na výběrovou kávu mění způsob, jakým farmáři a obchodníci v Kolumbii podnikají. Farmáři stále častěji izolují ta nejkvalitnější zrna ze svých šarží (lotů), aby je poté mohli na trh uvést samostatně. Tyto velmi kvalitní šarže se často prodávají pod specifickými značkami či příběhy.

Díky neuvěřitelné klimatické rozmanitosti Kolumbie, lze nabídnout konzistentní profil této kávy během celého roku. Kávy jsou v letních měsících získávány z oblastí Tolima nebo Cauca a v zimních měsících z oblasti Antioquia nebo z regionů v Eje Cafetero. Region Eje Cafetero (kávová osa), známý také jako „kávový trojúhelník“ je historicky nejznámějším regionem pěstování kávy v Kolumbii. Oblast s celkovou rozlohou 13 873 km2 tvoří 15 % celkové kolumbijské půdy vysázené kávou.  Tento region byl také prohlášen za místo světového dědictví UNESCO.

BEZKOFEINOVÁ KÁVA TUMBAGA: KOLUMBIJSKÝ KLENOT
 
BEZKOFEINOVÁ KÁVA TUMBAGA: KOLUMBIJSKÝ KLENOT
 
BEZKOFEINOVÁ KÁVA TUMBAGA: KOLUMBIJSKÝ KLENOT