MALAWI: ZEMĚ ÚSMĚVŮ A KÁVY

Malawi je malý vnitrozemský stát v jihovýchodní části Afriky, který ze západu sousedí se Zambií, severní a velkou část východní hranice tvoří jezero Malawi, o které se stejnojmenná země dělí na severu s Tanzánií a na východě s Mozambikem. Plocha jezera zabírá asi pětinu celkové rozlohy země. Z jezera na jihu vytéká řeka Shire, která tvoří široké, místy bažinaté údolí lemované na východní straně horami. Dalším zdrojem vody je v jižní části země také pohoří Mulanje, kde pramení několik řek. I tak je ale v Malawi mimo období dešťů nouze o vodu, včetně té pitné. Mnoho obydlených míst je bez přístupu k elektrické síti a obyvatelstvo této země patří mezi nejchudší lidi na světě.

MALAWI: ZEMĚ ÚSMĚVŮ A KÁVY

Původ kávy z Malawi

Celkem je v Malawi odhadem tři až čtyři tisíce drobných pěstitelů kávy, které se sdružují do sítě malých družstev ve střední a severní části Malawi. Na jihu působí pět větších spolků, z nichž je Sable Farm hlavní producent a exportér promytích jednodruhových arabik. Jižní spolky sklidí kolem dvou třetin ročního objemu kávy v Malawi, tedy asi 1 500 milionů kilogramů zelených zrn kávy ročně. Sklizeň na plantážích začíná v dubnu a končí v říjnu, vrchol sběru se liší region od regionu v závislosti na poloze a podnebí.

Největší výzvou pro kávu v Malawi, která stále tvoří jen zlomek vývozu a ekonomiky, je špatná infrastruktura a pěstování rostlin s nízkou odolností vůči chorobám a škůdcům. Úspěšné podniky, jako je Sable Farm, jsou důležitým ekonomicky silným hybatelem pro tento region a mohou pomoci ke zlepšení nejen kávy, ale i celé společenské situaci v zemi. Jsme rádi, že jsme se mohli koupí kávy z Malawi stát aktivními účastníky tohoto příběhu.

MALAWI: ZEMĚ ÚSMĚVŮ A KÁVY

Africké kávy se vyznačují svou kvalitou, plným chuťovým profilem a ovocitou šťavnatostí. Výborně se hodí na alternativní přípravu kávy, jako je V60 nebo Aeropress. Čokoládové a herbální tóny se plně projeví také například ve french pressu nebo moka konvičce. Znalci africké kávy vychutnají i na klasickém espressu, kde po vychladnutí vystoupí citrusová svěžest.