SLADKÁ ETHIOPIA DAMBI UDDO

Káva má v Etiopii dlouholetou tradici, první zmínky v této africké zemi pochází již z 9. století. A jsou to první zmínky o kávě vůbec. Kávovník, rostlina coffea arabica, pochází právě z Etiopie, konkrétně z oblasti Kaffa, odkud je odvozen také název káva. V současnosti Etiopie vyprodukuje přes 400 tisíc tun kávy ročně, čímž se stává největším producentem arabiky mezi africkými státy a třetím největším producentem arabiky na světě, hned po Brazílii a Kolumbii.

SLADKÁ ETHIOPIA DAMBI UDDO

CHUŤ ETIOPSKÉ KÁVY JE NEZAMĚNITELNÁ

Kávová zrna jsou ručně sbírána zemědělci a následně pečlivě tříděna, aby byla zaručena maximální kvalita kávy. I když je káva zpracována naturální neboli suchou metodou, kontrola kvality zrn je prováděna v barelech s vodou, ve kterých zralá zrna klesají ke dnu díky své hustotě. Nezralá a méně kvalitní zrna plavou na hladině, čímž mohou být jednoduše od zbytku odstraněna.

Ethiopia Dambi Uddo má komplexní chuť s jemnou aciditou. V šálku můžete najít ostružiny, borůvky, ale i meruňky nebo sladkost mléčné čokolády. Tato káva je opravdu jedinečná, proto není divu, že si svými charakteristikami vysloužila výjimečné cuppingové skóre 87 bodů.


DOPORUČENÍ BARISTY

„Etiopská káva je skvělá snad v každém stylu. Jako aromatické ovocité espresso, nebo velmi příjemný a sladký filtr s chutí ostružin a borůvek. Z této kávy si připravujeme také skvělé cold brew. Můj vyladěný recept na domácí cold brew je čerstvě, hruběji, namletá káva z Ethiopie, kterou nechávám extrahovat ve studené vodě v poměru 1:12 (káva:voda) v lednici po dobu 21 hodin,“ říká hlavní barista Vašek.

SLADKÁ ETHIOPIA DAMBI UDDO

KÁVA Z VÝŠIN REGIONU GUJI

Etiopská káva z regionu Guji je pěstována několika menšími zemědělci, které sdružuje zpracovatelská stanice Dambi Uddo. Kávovníky zde rostou poměrně vysoko, konkrétně v nadmořské výšce mezi 2000 až 2500 metry. Vyšší poloha kávovníků se odráží v delším procesu zrání kávových zrn, které tak mají spoustu času na vývoj intenzivních chutí a aromat. Na této farmě se můžeme setkat s původními etiopskými odrůdami kávovníku, Guji Landraces, stejně tak jako s JARC, odrůdami vyšlechtěnými výzkumným centrem pro zvýšenou odolnost vůči chorobám a škůdcům.

SLADKÁ ETHIOPIA DAMBI UDDO
SLADKÁ ETHIOPIA DAMBI UDDO

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení